Opleidingsbudgetten beter benutten

Ieder jaar blijft bij veel organisaties een groot deel van het opleidingsbudget onbenut. Volgens werkgeversvereniging AWVN wel 1,5 miljard euro landelijk. Dit is een gemiste kans, niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor de organisatie als geheel. Het budget, bedoeld om kennis en vaardigheden van het personeel op peil te houden, gaat verloren, terwijl de vraag naar aanpasbare en toekomstgerichte vaardigheden groeit. Hierdoor lopen medewerkers het risico achter te raken op het gebied van duurzame inzetbaarheid.  

Waarom opleidingsbudget onbenut blijft 

Er zijn verschillende redenen waarom medewerkers hun opleidingsbudget niet inzetten. Vaak zijn ze niet op de hoogte van de mogelijkheden, of weten ze niet welke opleiding het beste aansluit bij hun behoeften. Daarnaast kunnen tijdsdruk, het missen van een duidelijke visie op hun loopbaan en een gebrek aan ondersteuning vanuit de organisatie een rol spelen. Dit kan leiden tot stagnatie in persoonlijke ontwikkeling en een afnemende motivatie. 

 

Het risico voor duurzame inzetbaarheid 

 In een snel veranderende arbeidsmarkt is het essentieel dat medewerkers hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen. Innovaties, digitalisering en veranderende marktbehoeften vragen om continu leren. Wanneer medewerkers hun opleidingsmogelijkheden niet benutten, kunnen ze achter raken op deze ontwikkelingen. Dit vermindert niet alleen hun productiviteit op de korte termijn, maar ook hun duurzame inzetbaarheid op de lange termijn. 

Een gebrek aan up-to-date kennis en vaardigheden kan bovendien zorgen voor een groter risico op uitval door stress, een afnemende arbeidsmotivatie en zelfs het verlies van werk. Dit zijn uitdagingen die werkgevers juist kunnen voorkomen door actief te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. 

 

De oplossing: workshops voor loopbaanregie 

Een effectieve manier om medewerkers te stimuleren hun opleidingsbudget te gebruiken, is door hen meer regie te geven over hun eigen loopbaan. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van workshops waarin medewerkers inzicht krijgen in hun talenten, loopbaanwensen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Een workshop kan ze motiveren om met de aangereikte onderwerpen verder te gaan en zich hierin te verdiepen. Zo werken ze aan hun eigen plan en kunnen hierover dan in gesprek met hun werkgever. 

In dergelijke workshops leren medewerkers hoe ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun loopbaan en duurzame inzetbaarheid. Ze leren hun eigen ambities beter te formuleren en worden ondersteund in het stellen van doelen voor hun toekomst. Door bewustwording te creëren over hun mogelijkheden, zullen ze eerder geneigd zijn hun resterende opleidingsbudget effectief in te zetten. 

 

Tips voor werkgevers 

  1. **Communiceer helder over het opleidingsbudget**  

   Zorg ervoor dat medewerkers precies weten wat er mogelijk is met het beschikbare opleidingsbudget. Maak het proces om workshops en opleidingen te kiezen eenvoudig en toegankelijk, en benadruk regelmatig het belang van het zelf hebben van een plan. 

  1. **Stimuleer loopbaanplanning**  

   Bied workshops aan die gericht zijn op loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Door medewerkers de regie te geven over hun eigen ontwikkeling, vergroot je de kans dat ze proactief omgaan met hun persoonlijke groei. 

  1. **Maak tijd voor ontwikkeling**  

   Creëer een cultuur waarin persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd en gefaciliteerd. Geef medewerkers ruimte om tijd vrij te maken voor workshops en opleidingen en zorg ervoor dat dit past binnen hun dagelijkse werkzaamheden. 

  1. **Ondersteun managers bij ontwikkelgesprekken**  

   Voor veel medewerkers is de manager een belangrijke schakel bij het maken van opleidingskeuzes. Zorg ervoor dat leidinggevenden goed zijn voorbereid op ontwikkelgesprekken, en dat zij medewerkers kunnen adviseren over workshops, opleidingen en loopbaankeuzes. 

  1. **Monitor gebruik en impact**  

   Houd bij hoe het opleidingsbudget wordt benut en wat de impact is van gevolgde trainingen. Dit helpt om de effectiviteit van je opleidingsbeleid te evalueren en aan te passen waar nodig. 

 

Conclusie 

Het benutten van het opleidingsbudget is van cruciaal belang voor zowel medewerkers als werkgevers. Het stimuleert persoonlijke groei, verhoogt motivatie en productiviteit, en zorgt voor een toekomstbestendige organisatie. Door medewerkers meer regie te geven over hun loopbaan en workshops aan te bieden die hen hierin ondersteunen, vergroot je de kans dat ze hun budget optimaal gaan benutten en hun vaardigheden blijven ontwikkelen. 

MyStepz heeft twee workshops die medewerkers helpen hun plan vorm te geven: de workshop “Laatste jaren werken” en “Bewust met pensioen”. Deze workshops zijn bedoeld voor medewerkers in de laatste fase(n) van hun werkzame leven.  

De workshop Laatste jaren werken in interactief en bedoeld om talenten te signaleren, af te zetten tegen de huidige werk- en leefomgeving en hierop te acteren. Doelgroep is de medewerkers die nog een flink aantal jaren mogen/moeten werken en zich afvragen hoe ze dit zo duurzaam en comfortabel mogelijk kunnen doen. 

De workshop Bewust met pensioen is een interactieve en vooral ook praktische workshop voor werknemers die na (willen) denken over het maken van een bewust toekomstplan voor hun laatste jaren werken, richting en na pensionering, de na-je werk-tijd.  

Beide workshops dragen bij aan het vergroten van de eigen regie op de loopbaan. Want als je geen plan hebt, dan wordt je onderdeel van het plan van anderen!