Het Ravijnjaar en de noodzaak van wendbaar gemeentelijk personeelsbeleid

Het zogenaamde “ravijnjaar” werpt zijn schaduw vooruit in gemeenteland. Gemeenten maken zich grote zorgen over de financiële situatie in 2026, wanneer de tijdelijke extra middelen vanuit het Rijk wegvallen. De media hebben hier al veel aandacht aan besteed, en de onzekerheid over een mogelijke compensatie vanuit Den Haag blijft groot. Terwijl gemeenten hopen op een financiële tegemoetkoming, is afwachten eigenlijk geen optie. Nu handelen is cruciaal.

Strategisch personeelsbeleid

Een van de meest verstandige acties die gemeenten kunnen ondernemen, is (door-)investeren in hun strategisch personeelsbeleid. In een tijd waarin de financiële bijdragen krapper worden en er ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt in de gemeentelijke dienstverlening, is een wendbare organisatie geen luxe, maar een absolute noodzaak. Wendbaarheid vraagt om medewerkers die regie nemen over hun eigen loopbaan en flexibel inzetbaar zijn. De vraag is: hoe zorg je ervoor dat medewerkers die regierol daadwerkelijk pakken?

De vergeten doelgroep

Specifiek hierbij is de doelgroep 60+. Vaak is dit een “vergeten” doelgroep binnen organisaties. Bedenk echter dat hier vaak veel kennis en kunde zit en gelijktijdig bij afslankingen en reorganisatie dit de doelgroep is die bovenaan het lijstje van personele ingrepen komt te staan. Helaas een historisch bewezen waarheid waarop nu anders geacteerd kan worden. De doelgroep 60+ heeft een aantal specifieke kenmerken die positief kunnen werken bij het wendbaar maken van de organisatie. Er liggen kansen op het vlak van minder werken, anders werken én het behouden van kennis en kunde. Daarover in gesprek gaan helpt bij het zoeken naar de gemeenschappelijkheid. Voorwaarde is dat de medewerker zijn of haar plan kan benoemen. Een plan dat voortkomt uit ambities, vaardigheden en toekomstdromen.

Faciliteer zelfregie

Door nu in te zetten op strategisch personeelsbeleid en wendbare medewerkers, kunnen gemeenten hun organisaties slagvaardiger maken. Wachten op Haagse besluitvorming is risicovol; investeren in menselijk kapitaal is daarentegen altijd een verstandige keuze. De slogan van onze workshop Bewust met pensioen “als je geen plan hebt, wordt je onderdeel van het plan van een ander” geldt hierbij net zo goed voor gemeenten als voor hun medewerkers. Faciliteer je medewerkers daarom bij hun zelfregie. En maak zo de éérste stap naar een (deel) oplossing richting Ravijnjaar 2026!

Meer weten of van gedachten wisselen? Kijk op onze website www.mystepz.nl. Of mail naar info@mystepz.nl